Торта Тирамису

Торта Тирамису

Не отдавна зърнах тази торта Тирамису при Люба (http://bubolinkata.blogspot.com). Разполагах с повечето продуктите нужни за рецепта и дори имах същата тава –  подарък, който не бях успяла да използвам! 🙂 Промених някои неща според настроението си в момента. Реших да приготвя платките за Торта Серано – много ги харесвам! Кремът е много подобен на този от рецептата ми за Класическо Тирамису, в слечая вместо маскарпоне ползвах крема сирене „Филаделфия“. Получи се красива и много вкусна торта! Опитайте я и вие!

Торта Тирамису

Торта Тирамису

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Спрях се на шоколадовият блат от рецептата на Торта Серано (Serrano), защото се приготвя лесно, сравнително икономичен е и става много пухкав и вкусен. Пропуснах бакпулвера в рецептата и ароматизирах с тонка бобче и ванилова паста – вижте подробности за вложените продукти по-долу.
  • Вместо крема сирене „Филаделфия“, може да ползвате Маскарпоне.
  • Имайки предвид това, че от сиропа ми остана малко (вижда се по-долу), препоръчвам да намалите кафето на 400 гр.
  • Ползвала съм продълговата форма с подвижни стени 35.5 х 24.5 см., височина на стените 8 см.

Необходими продукти:

  • 1 опаковка (от 200 гр.) бишкоти „Савоярди“

Торта Тирамису

За шоколадов блат Серано (Serrano):

  • 5 яйца
  • 130 гр. захар
  • 1 чаена лъжица ванилова паста (vanilla paste)
  • 1 тонка бобче (Dipteryx odorata), настъргано на ситно ренде
  • 45 гр. брашно
  • 45 гр. царевично нишесте
  • 35 гр. какао

Торта Тирамису

За сиропа:

  • 450 гр. кафе еспресо (готова напитка)
  • 2 супени лъжици ванилова захар
  • 100 гр. сладко червено вино (Marsala Commandaria или Port Wine)

Торта Тирамису

За крема:

  • 126 гр. (4 бр.) белтъци
  • 1 щипка сол
  • 72 гр. (4 бр.) жълтъци
  • 150 гр. захар 
  • 500 гр. крема сирене „Филаделфия“
  • 1 чаена лъжица ванилова паста (vanilla paste) 
  • 1 ампула есенция ром на др. Йоткер
  • 250 мл. (1 чаена чаша) животинска сметана 35% 

Начин на приготвяне:

Яйцата и захарта се разбиват на висока скорост за около 8 минути или докато сместа побелее, увеличи обема си и стане на пухкав крем. Добавят се ваниловата паста и настърганото тонка бобче. Брашното, какаото и нишестето се пресяват директно над сместа в купата. Смесването става с дървена или силиконова шпатула. Тестото се разстила в тава застлана с хартия за печене. Пече се в предварително затоплена на 170ºС фурна, с включени горен и долен реотан, без вентилатор. Готовността се проверява с клечка. Печенето при мен отне 20-25 минути. Тавата се изважда от фурната и се оставя на страна за десетина минути. След това балата се отделя от стените на тавата (прокарва се нож меду блата и стените на формата). Формата се отваря и блата (с помощта на хартията за печене) се прехвърля върху мраморна повърхност или скара, където остава докато изстине напълно.

Торта Тирамису

Докато блата се охлажда може да се приготви сиропа: кафето се смесва с ваниловата захар и сладкото червено вино. Разбърква се докато захарта се разтопи и се оставя на страна до употреба.

Торта Тирамису

Когато блата и сиропа изстинат, може да се приготви крема: Белтъците се разбиват на твърд сняг със щипката сол и се прехвърлят в друг съд. В купата на миксера (без да се мие от белтъците) се смесват жълтъците, захарта и ваниловата паста. Разбиват се на висока скорост докато се получи гъст, пухкав крем. Добавят се крема сиренето и сметаната. С част от сметана съм изплакнала бутилката от ваниловата паста… Разбъркването става на умерена скорост, докато всичко се смеси хомогенно.

Торта Тирамису

Миксера се спира и към сместа в купата се добавя белтъчният сняг. Размесват се внимателно със силиконова шпатула.

Торта Тирамису

Блата се разрязва хоризонтално на две еднакви части. За сглобяване на тортата съм ползвала формата, в която съм пекла платката. Едната половина на блата се поставя на дъното на формата и се сропира с 15-16 супени лъжици от сиропа. След това по повърхността му се разпределя 1/3 от крема. Заглажда се внимателно с лъжица.

Торта ТирамисуВърху крема се нареждат бишкотите, които се потапят за кратко в сиропа. Покриват се с втората трета от крема. Върху него се обръща втората част от блата, с разрязана страна към крема. Хартията за печене се отстранява. Повърхността на блата се притиска леко с ръце, така че да прилепне към крема и се сиропира с 15-16 супени лъжици от сиропа.

Торта Тирамису

На следващата снимка се вижда какво ми остана от сиропа.

Торта Тирамису

С последната трета от крема се замазва повърхността на тортата. Аз исках да го шприцовам на едри капки с помощта на сладкарски пош, но за съжаление не успях да покрия цялата повърхност на тортата, затова едната ù половина е загладена със шпатула. Цялата повърхност на крема се наръсва обилно с какао, след което тортата се прибира в хладилник за 12 часа.

Торта Тирамису

На другия ден се нарязва на парчета и може да бъде сервирана. Да ви е сладко!

Торта Тирамису

Leave a comment