Не отдавна зърнах тази торта Тирамису при Люба (http://bubolinkata.blogspot.com). Разполагах с повечето продуктите нужни за рецепта и дори имах същата тава – подарък, който не бях успяла да използвам! Промених някои неща според настроението си в момента. Реших да приготвя платките за Торта Серано – много ги харесвам! Кремът е много подобен на този от рецептата ми за Класическо Тирамису, в слечая вместо маскарпоне ползвах крема сирене „Филаделфия“. Получи се красива и много вкусна торта! Опитайте я и вие!
Торта Тирамису
- Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
- Спрях се на шоколадовият блат от рецептата на Торта Серано (Serrano), защото се приготвя лесно, сравнително икономичен е и става много пухкав и вкусен. Пропуснах бакпулвера в рецептата и ароматизирах с тонка бобче и ванилова паста – вижте подробности за вложените продукти по-долу.
- Вместо крема сирене „Филаделфия“, може да ползвате Маскарпоне.
- Имайки предвид това, че от сиропа ми остана малко (вижда се по-долу), препоръчвам да намалите кафето на 400 гр.
- Ползвала съм продълговата форма с подвижни стени 35.5 х 24.5 см., височина на стените 8 см.
Необходими продукти:
- 1 опаковка (от 200 гр.) бишкоти „Савоярди“
За шоколадов блат Серано (Serrano):
- 5 яйца
- 130 гр. захар
- 1 чаена лъжица ванилова паста (vanilla paste)
- 1 тонка бобче (Dipteryx odorata), настъргано на ситно ренде
- 45 гр. брашно
- 45 гр. царевично нишесте
- 35 гр. какао
За сиропа:
- 450 гр. кафе еспресо (готова напитка)
- 2 супени лъжици ванилова захар
- 100 гр. сладко червено вино (Marsala Commandaria или Port Wine)
За крема:
- 126 гр. (4 бр.) белтъци
- 1 щипка сол
- 72 гр. (4 бр.) жълтъци
- 150 гр. захар
- 500 гр. крема сирене „Филаделфия“
- 1 чаена лъжица ванилова паста (vanilla paste)
- 1 ампула есенция ром на др. Йоткер
- 250 мл. (1 чаена чаша) животинска сметана 35%
Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват на висока скорост за около 8 минути или докато сместа побелее, увеличи обема си и стане на пухкав крем. Добавят се ваниловата паста и настърганото тонка бобче. Брашното, какаото и нишестето се пресяват директно над сместа в купата. Смесването става с дървена или силиконова шпатула. Тестото се разстила в тава застлана с хартия за печене. Пече се в предварително затоплена на 170ºС фурна, с включени горен и долен реотан, без вентилатор. Готовността се проверява с клечка. Печенето при мен отне 20-25 минути. Тавата се изважда от фурната и се оставя на страна за десетина минути. След това балата се отделя от стените на тавата (прокарва се нож меду блата и стените на формата). Формата се отваря и блата (с помощта на хартията за печене) се прехвърля върху мраморна повърхност или скара, където остава докато изстине напълно.
Докато блата се охлажда може да се приготви сиропа: кафето се смесва с ваниловата захар и сладкото червено вино. Разбърква се докато захарта се разтопи и се оставя на страна до употреба.
Когато блата и сиропа изстинат, може да се приготви крема: Белтъците се разбиват на твърд сняг със щипката сол и се прехвърлят в друг съд. В купата на миксера (без да се мие от белтъците) се смесват жълтъците, захарта и ваниловата паста. Разбиват се на висока скорост докато се получи гъст, пухкав крем. Добавят се крема сиренето и сметаната. С част от сметана съм изплакнала бутилката от ваниловата паста… Разбъркването става на умерена скорост, докато всичко се смеси хомогенно.
Миксера се спира и към сместа в купата се добавя белтъчният сняг. Размесват се внимателно със силиконова шпатула.
Блата се разрязва хоризонтално на две еднакви части. За сглобяване на тортата съм ползвала формата, в която съм пекла платката. Едната половина на блата се поставя на дъното на формата и се сропира с 15-16 супени лъжици от сиропа. След това по повърхността му се разпределя 1/3 от крема. Заглажда се внимателно с лъжица.
Върху крема се нареждат бишкотите, които се потапят за кратко в сиропа. Покриват се с втората трета от крема. Върху него се обръща втората част от блата, с разрязана страна към крема. Хартията за печене се отстранява. Повърхността на блата се притиска леко с ръце, така че да прилепне към крема и се сиропира с 15-16 супени лъжици от сиропа.
На следващата снимка се вижда какво ми остана от сиропа.
С последната трета от крема се замазва повърхността на тортата. Аз исках да го шприцовам на едри капки с помощта на сладкарски пош, но за съжаление не успях да покрия цялата повърхност на тортата, затова едната ù половина е загладена със шпатула. Цялата повърхност на крема се наръсва обилно с какао, след което тортата се прибира в хладилник за 12 часа.
На другия ден се нарязва на парчета и може да бъде сервирана. Да ви е сладко!