Торта бяла гора (White Forest Cake)

Торта бяла гора (White Forest Cake)

Тортата е съставена от две крехки платки от меренг и омайно сладък пълнеж с бял шоколад и сметана, пухкав като мус и сладък като мед! Пресните череши със своя сладко кисел вкус чудесно балансират сладостта на тортата, която е покрита с хрупкави целувки. Дами и господа – торта „бяла гора“!!!

Торта бяла гора (White Forest Cake)
Единственият недостатък на тортата е това, че не е трайна, за което със сигурност сте с досетили, след като вече знаете че е направена с платки от меренг. Декорацията от целувки лесно се уврежда (овлажняват се и губят хрупкавостта си, което е техният чар), дори ако тортата се съхранява под похлупак. Затова е най-добре да бъде консумирана, веднага след като е готова, декорацията да се постави непосредствено преди да бъде поднесена.

Торта бяла гора (White Forest Cake)

  • Най-важното за перфектният краен резултат при тази торта е това да се ползва бял шоколад с високо качество.
  • Вместо череши може да ползвате вишни или друг сладко кисел плод. Според мен би се получила фантастично с малини, стига да са умерено зрели, за да не пуснат много сок.
  • Черешовият ликьор (Kirsch) и подправките (освен ванилията) са моя добавка. Може да направите тортата и без тях, но аз смятам, че са прекрасно допълнение. Смятам, че много би подхождало към меренга да се добави и малко настъргана лимонова кора.
  • Махлеб (Mahleb) са костилките на специален вид череши „Махалебка“, смлени се ползват като подправка, която има вкус подобен на комбинация от горчив бадем и череша. Използва се предимно в сладкарството, за хляб и тестени изделия, по-рядко за приготвяне на ястия.
  • Ще ви е нужeн ринг с регулиращи се стени или тортена форма с подвижни стени с диаметър 22-23 см.
  • Рецептата е адаптирана от списанието „γλυκές ιστορίες“ (сладки истории) бр. 22 от Юни/2012 г.

Необходими продукти:

  • 500 гр. череши 

Торта бяла гора (White Forest Cake)

За меренга:

  • 200 гр. белтъци (от около 6 бр. яйца)
  • няколко капки лимонов сок
  • 200 гр. кристална захар
  • 200 гр. пудра захар
  • зрънцата на 1 шушулка ванилия  
  • 30 мл. (2 супени лъжици) Kirsch (черешов ликьор)
  • + едра кристална захар (coarse sugar) за наръсване на меренга (по желание)

Торта бяла гора (White Forest Cake)

За крема:

  • 210 гр. прясно мляко
  • шушулката ванилия, чийто зрънца сме изразходвали за приготвянето на меренг
  • 1 малко тонка бобче (Dipteryx odorata)
  • 5 зрънца махлеб (mahleb)
  • 10 гр. (1 супена лъжица) желатин на прах
  • 30 мл. студена вода
  • 400 гр. бял шоколад, нарязан на парчета ако е необходимо
  • 425 гр. течна сметана 35%
  • 30 мл. (2 супени лъжици) Kirsch (черешов ликьор)

Начин на приготвяне:

Върху две парчета хартия за печене се разчертават 2 кръга с диаметър 22 – 22.5 см. Фурната се пуска да загрява на 120°С, работеща само с горещ въздух (изключени реотани).

Торта бяла гора (White Forest Cake)

Белтъците се сипват в купата на миксера, добавят се няколко капки лимонов сок и се разбиват на висока скорост, като постепенно се смесват с кристалната захар. Разбиването продължава докато се получи гъст сняг. Към края на разбъркването се добавят зрънцата на 1 шушулка ванилия и след като се смесят хомогенно с белтъчният сняг миксера се спира.

Торта бяла гора (White Forest Cake)

Пудрата захар се пресява и се добавя към белтъчният сняг. Размесването става с дървена лъжица или шпатула. Накрая се добавя ликьора. Ако не сте разбили много добре белтъците и виждате, че не са достатъчно плътни добавете половината от ликьора и преценете дали може да сложите останалото. Получената смес се насипва в пош с голям кръгъл отвор.

Торта бяла гора (White Forest Cake)

Върху хартията с предварително разчертаните кръгове се шприцоват спираловидно 2 блата. Разбира се, може да насипете част от белтъчната смес с лъжица и да я загладите със шпатула, но със шприца става по-равномерно. С останалата смес се шприцоват целувки с форма на пръчици с дължина около 5-6 см. По желание повърхността им може да се наръси с едра кристална захар, но на мен ми се стори че това прави тортата по-сладка от необходимото и затова след първото ú приготвяне, пропускам наръсването на меренга със захар. Всички тави се нареждат в предварително затоплената фурна. Печенето продължава 1 час, след което фурната се изключва, но тавите остават вътре (без да се отваря вратата) 2-3 часа или до следващият ден.

Торта бяла гора (White Forest Cake)

Накиснете шушулката от ванилията и подправките (цели зрънца махлеб и настъргано тонка бобче) в млякото предвидено за крема. Оставете на страна до употреба.

Торта бяла гора (White Forest Cake)

Желатина се залива със студената вода, разбърква се и се оставя на страна за 5-6 минути или докато набъбне. Втечнява се на водна баня.

Торта бяла гора (White Forest Cake)

Млякото (както си е с ваниловата шушулка и останалите подправки) се загрява на умерен огън. Когато заври се сваля от котлона, прецежда се и се смесва с разтвореният желатин. Добавя се начупеният бял шоколад. Ако има парченца излизащи над повърхността ги натиснете да се потопят в млякото. Изчакайте няколко секунди и започнете разбъркването, което продължава докато шоколада се разтопи напълно. Купата се оставя на страна докато сместа в нея се охлади напълно.

Торта бяла гора (White Forest Cake)

През това време може да почистите черешите от дръжките и костилките, като преди това отделите 15-20 бр. череши за декорация на тортата.

Торта бяла гора (White Forest Cake)

Когато шоколадовата смес изстине, сметаната се разбива с миксер докато стане гъста като цедено кисело мляко. Черешовият ликьор се добавя към шоколадовата смес и след като се смесят се сипват в купата при разбитата сметана. Разбъркват се със шпатула докато се получи еднородна смес със консистенция на мус.

Торта бяла гора (White Forest Cake)

В подходящ за сервиране на тортата съд се поставя едната платка меренг. Обхваща се стегнато с тортен ринг с подвижни стени, след което половината от плънката се насипва върху платката. Заглажда се с лъжица. Черешите се разпределят равномерно по повърхността на крема.

Торта бяла гора (White Forest Cake)

С помощта на лъжица се притискат леко, така че да потънат в крема и повърхността се заглажда. Поставя се втората платка от меренг, която се залива с останалият крем. Повърхността на тортата се заглажда с лъжица, след което формата се прибира в хладилника за 5-6 часа, най-добре 1 нощ.

Торта бяла гора (White Forest Cake)

На другия ден се освобождава от формата. Ако няма да бъде сервирана веднага е добре да се похлупи със стъклен или друг похлупак и да остане така в хладилник докато дойде време да бъде сервирана.

Торта бяла гора (White Forest Cake)

Декорацията с целувки, трябва да се постави непосредствено преди тортата да бъде поднесена, понеже целувките лесно се овлажняват от крема на тортата и при престой в хладилник. Повърхността и стените се покриват с целувките пръчици. Отгоре се нареждат отделените череши. Може да се гарнира с клончета мента.

Тортата е най-вкусна през този ден, защото целувките по повърхността са хрупкави, платките са с дъвчаща текстура, черешите са супер свежи и всичко е перфектно като съчетание.

Торта бяла гора (White Forest Cake)

Може да я съхраните под похлупак в хладилник, но на следващият ден в следствие на влагата в хладилника целувките по повърхността ще са омекнали в от платките ще започне да се отделя захарен сироп, т.е. постепенно започват да се топят. Тортата продължава да е сладко-вкусна но няма и помен от очарованието, което оставя върху вкусовите рецептори през първият ден. Затова трябва да я консумирате докато е прясно приготвена! Да ви е сладко!

Торта бяла гора (White Forest Cake)

Leave a comment